Taalnerdje was ik al langer. Met XXs2info is het mijn werk om mensen advies te geven over schriftelijk communiceren. Daarbij valt me op dat mensen soms heel anders schrijven dan dat ze praten. In een gesprek praten ze hun moerstaal, de taal van hun moeder. Gaan ze schrijven dan schieten ze in een kramp. Misschien omdat het netjes moet en officieel? Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  • Echter blijft het een feit dat er
  • Niettegenstaande het voorgaande
  • Hierbij doen wij U de factuur toekomen

Kom maar los uit je schrijfkramp. Schrijf gewoon je moerstaal! Gebruik woorden die je in een gesprek ook zou gebruiken. Die woorden ken je goed en je lezer kent ze waarschijnlijk ook. Als je voor leden van je sportvereniging schrijft, mag je rustig de termen uit jullie sport gebruiken. De leden kennen die termen en anders willen ze die vast wel leren. Met vakgenoten onderling kan het ook handig zijn om jullie vaktaal te gebruiken. Het gaat erom dat je elkaar begrijpt. Schrijf je niet voor een speciale doelgroep of ken je je doelgroep niet zo goed? Gebruik dan woorden die de meeste mensen wel kennen. Kijk bij twijfel op www.ishetB1.nl.

twee kinderboeken met een blad papier waar met de hand  'Schrijf je moerstaal!' op geschreven staat

Lees daarna je eigen tekst nog eens rustig na. Raak je ergens tussen de hoofdletter aan het begin en de punt aan het einde de draad kwijt? Dan mag de punt een stuk naar voren. Meestal is een zin nog leesbaar als die maximaal 14 woorden lang is. Ga ook weer niet te korte zinnen maken: verbindingswoorden helpen bij het lezen. Je mag gerust in een zin verwijzen naar de vorige.

Als je een afkorting gebruikt, schrijf die dan de eerste keer voluit, met de afkorting tussen haakjes erachter. Ga er niet zomaar vanuit dat mensen weten wat het is of dat ze het wel even googelen. Help je lezers een beetje, dat is wel zo aardig. Een linkje plaatsen naar meer informatie kan ook handig zijn. Maak vooral gebruik van de mogelijkheden van de digitale tijd!

Voor B1 of toegankelijk schrijven hoef je echt geen jaren te studeren. Het helpt juist als je je geleerdheid even loslaat. Gewoon je moerstaal schrijven. Kom je er nog niet goed uit? Neem contact op via het formulier. Ik geef graag feedback en help je een beetje op weg.

Schrijf gewoon je moerstaal!
Getagd op: