Het is vandaag de internationale dag van de microtie. Over microtie schreef ik eerder dit artikel.

Microtie, een te klein oor, is een aangeboren oorzaak van verminderd gehoor. Eén van de weinige oorzaken die duidelijk zichtbaar zijn. Dat komt doordat tijdens de groei van de baby, voor de geboorte, het oor niet goed ontwikkeld is. Dat gebeurt al in de 6e tot 10e week, als de moeder net weet dat ze zwanger is. Het kan gaan om alleen de oorschelp of ook het deel van het oor dat in het hoofd zit (gehoorgang, middenoor en binnenoor). Als de oorschelp en de binnenkant van het oor er niet zijn, noem je dat atresie. Microtie en atresie komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes en vaker bij het rechteroor dan bij het linkeroor. Sommige kinderen hebben naast microtie nog andere problemen.

Gevolgen van microtie:

-de oorschelp is kleiner of ontbreekt
-problemen met horen

Waarom hoort iemand minder en wat kan er aan gedaan worden?

• Nauwe gehoorgang: Er is een smalle gehoorgang, het trommelvlies is klein en werkt minder goed. Een operatie kan dit verbeteren. Sommige mensen horen daarna normaal.

• Gehoorgang ontbreekt gedeeltelijk: Er is geen doorlopende gehoorgang, geen trommelvlies of maar een heel klein, gehoorbeentjes zijn soms niet goed aangelegd. Een operatie kan helpen, maar het gehoor zal nooit normaal zijn.

• Gehoorgang ontbreek helemaal: Geen gehoorgang en geen trommelvlies, gehoorbeentjes zijn niet goed aangelegd. Een operatie om het oor van binnen op orde te maken is niet altijd zinvol. Dat hangt af van wat er wel en niet  aanwezig is. Er is goed overleg nodig tussen behandelaars, ouders en kind.

Patrick Griffioen, kaashandelaar uit Woerden, heeft microtie en gebruikt een baha
Patrick Griffioen, kaashandelaar uit Woerden, heeft microtie en gebruikt een baha

Behandeling van het gehoorverlies

-een hoortoestel: Bij jonge kinderen wordt een beengeleidingstoestel met een elastische band om het hoofd vastgemaakt. Dat is een makkelijke, kindvriendelijke oplossing. Het hoortoestel geeft de geluidstrillingen door aan het bot van de schedel. Zo trilt het door naar het slakkenhuis. Het slakkenhuis geeft het geluidssignaal door aan de hersenen. Vanaf een jaar of 5, kan er ook een schroef in de schedelbot achter het oor geplaatst worden. Op die schroef wordt een hoortoestel geklikt: baha (bone anchored hearing aid, in het bot verankerd hoortoestel). Dat werkt verder hetzelfde. Als er ook een oorschelp gemaakt wordt, moet het plaatsen van de schroef goed afgestemd worden op de oorschelp operaties.


-een middenoor implantaat: dit lijkt van buiten op een cochleair implantaat (CI). Ze hebben beide een processor die vastklikt op een magneet onder de huid. Bij een CI gaat het kabeltje naar het slakkenhuis. Bij een middenoorimplantaat gaat het kabeltje naar de gehoorbeentjes of het foramen ovale (het vlies dat de ovale opening van het slakkenhuis afsluit). Die geven het geluid door aan het slakkenhuis. Daar brengen de trilhaartjes het geluid over op de gehoorzenuw.


Behandeling van een kind met microtie vraagt een goede samenwerking tussen artsen, ouders en het kind zelf. Het is belangrijk dat iedereen goede informatie heeft. Anders kun je geen goede beslissingen nemen. Er kan gekozen worden met opereren tot een kind ongeveer 6 jaar is. Wachten tot het kind uitgegroeid is kan ook. Dan kan het zelf beter meepraten over zijn eigen wensen.

Bronnen:

https://www.laposa.nl/aandoening/microtie-en-atresie

https://www.hetwkz.nl/nl/ziekenhuis/ziekte/microtie

Zhang TY, Bulstrode N, Chang KW, et al. International Consensus Recommendations on Microtia, Aural Atresia and Functional Ear Reconstruction. J Int Adv Otol. 2019;15(2):204-208. doi:10.5152/iao.2019.7383

Wil je ook een tekst laten schrijven over een een biomedisch onderwerp?

Ik schrijf graag over biomedische onderwerpen. In begrijpelijk Nederlands, geen Jip en Janneketaal maar lekker leesbaar. En gebaseerd op betrouwbare informatiebronnen: wetenschappelijke artikelen en goede websites. Meer weten? Neem contact op via Contact met XXs2info.

Microtie, een aangeboren oorzaak van verminderd gehoor