‘Noise’ in gradaties

zitvolleybal dames Paralympics, foto van team in het veld in sporthal met publiek
Nederlands damesteam zitvolleybal Paralympics 2012

In 2012 was ik bij de zitvolleybalwedstrijden op de Paralympics in Londen. Ik had gehoorbeschermers in mijn tas. Vanwege ervaringen in Nederland was ik voorbereid op flink wat decibellen. De stadionspeaker zei: ‘ Let’s make some noise for The Netherlands…… ‘. En het publiek antwoordde: ‘Yeah!!!!’. De gehoorbescherming bleef in mijn tas. Het geluidsniveau was een verademing en de wedstrijd was een groot feest.

Eerder was ik bij een eredivisie dames wedstrijd geweest. De muziek bij het inspelen stond snoeihard en tijdens de wedstrijden was er op de tribune een halve fanfare bezig. Ik heb een gehoorbeschadiging en tinnitus, opgelopen door domme pech. Daarom ben ik extra voorzichtig met mijn gehoor. De wedstrijd heb ik gekeken met gehoorbescherming. Dat was de enige optie.

Teveel geluid sluit spelers buiten

grote witte trommel en stokken, ruim een halve meter doorsnede
Trommel van ruim een halve meter doorsnede

Gisteren speelde het team van mijn zoon in de halve finale van het NOJK Volleybal. Onze jongens zijn rond de 13 jaar oud, spelen topklasse bij de C-jeugd en het is een feest om ze bezig te zien. Knap spel en echte teamspirit. Het was in een mooie nieuwe sporthal, fijne akoestiek. En op de tribune toeschouwers met trommels, geen flauwe kleintjes maar ook een echt grote. Er werd flink losgegaan. Om even aan de herrie te ontsnappen zijn verschillende ouders een ommetje gaan lopen als onze jongens niet speelden. Of in de kantine gaan zitten waar je het niet zo hoorde.

Tijdens de laatste wedstrijd werd één van de teamgenoten gewisseld. Hij zat compleet stuk. Zijn vader is naar hem toegegaan en heeft hem opgevangen. Na afloop hoorden we dat hij al een poos in de kleedkamer had gezeten en ook een tijd buiten was geweest. Ook vanwege de herrie. Deze jongen is daar wat gevoeliger voor dan gemiddeld. De mensen met de trommels hebben het hem dus onmogelijk gemaakt om met zijn teamgenoten de wedstrijd uit te spelen.

Laten we het op de tribune sportief houden

Let’s make some noise…. Maar wel de nadruk op ‘some’. Laten we stoppen met het gebruik van trommels, fanfares, vuvuzela’s en alle andere toeters en bellen op de tribune. Gaan we na de zomer van 2023 gewoon verder met aanmoedigen met onze stem. Dan is het geluidsniveau veilig en voor bijna iedereen te doen. Houden we het sporten gezond voor onze oren en die van onze kinderen. Zo wordt het weer een wedstrijd wie het beste kan volleyballen in plaats van een wedstrijd wie het beste tegen lawaai kan. Wel zo sportief….

Let’s make some noise!
Getagd op: