Soms is een snelle, goed leesbare samenvatting van de belangrijkste artikelen onvoldoende. Als je gaat starten met wetenschappelijk onderzoek voor een promotie. Of als je een richtlijn voor artsen of andere behandelaars wilt schrijven. Ik kan ook helpen zoeken voor een systematic review of meta-analyse.

Bijdragen aan het zoeken voor een ‘systematic review’

Een ‘systematic review’ is een systematisch overzicht van alle artikelen over een onderwerp. Het is vaak een startpunt voor wetenschappelijk onderzoek. In veel proefschriften is zo’n overzichtsartikel te vinden. Het artikel van Simone Punt waaraan ik meewerkte is een voorbeeld. Soms is een systematic review nodig voor het aanvragen van een subsidie of beurs. We gaan hiervoor heel grondig te werk. In plaats van ‘op het oog’ te selecteren, stellen we regels op waaraan artikelen moeten voldoen om uitgekozen te worden.

Meewerken aan het maken van een meta-analyse

Een meta-analyse is een statistische analyse van de gegevens van alle artikelen samen. Daarbij bereken je de uitkomst van het wetenschappelijk onderzoek van alle artikelen samen. Zo is het alsof ze uit één groot onderzoek kwamen in plaats van meerdere kleine. Dit heet ‘poolen van data’. Hiervoor moet het onderzoek in alle individuele artikelen van heel hoge kwaliteit zijn. Op de website van het Dutch Cochrane Center staat meer informatie. In 2008 volgde ik daar een workshop voor mensen die een Cochrane Review schrijven.

Meer weten? Neem contact met me op!

 

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial