PubMed is een databank met referenties van wetenschappelijke artikelen. De artikelen gaan over medische onderwerpen en alles wat daar mee te maken heeft. Een referentie is een korte beschrijving van het artikel: titel, auteur(s), tijdschrift, jaargang en paginanummers. Vaak zijn er ook trefwoorden en andere interessante informatie. Op dit moment zitten er 28.000.000 (28 miljoen) referenties in PubMed. Sinds 2008 is het aantal verdubbeld. Zoeken in PubMed is daardoor niet zo eenvoudig. Als informatiespecialist help ik je graag met het zoeken naar de speld in deze hooiberg.

Afhankelijk van het doel zoeken we

sensitief: een grote berg met veel kans dat je ‘alles’ hebt wat je zoekt, maar ook veel dat niet interessant is
of
specifiek: een kleine stapel met alleen het belangrijkste, met het risico dat je iets mist

De databank PubMed is gratis toegankelijk voor iedereen. De volledige tekst van artikelen is vaak ook gratis toegankelijk. Artikelen over onderzoek dat (deels) door de Amerikaanse overheid is betaald, zijn altijd gratis. Ze worden bewaard in PubMed Central, een databank met de volledige tekst van deze artikelen.

Voor andere artikelen moet je betalen. De kosten van een artikel zijn meestal tussen de .. en .. Een oplossing is om naar een bibliotheek te gaan en daar het artikel op te vragen. In bijna alle academische ziekenhuizen (UMC’s) en universiteitsbibliotheken kan dat. Je kunt ook de auteur van het artikel vragen of je een kopie kunt krijgen.

Zoeken in PubMed is de basis, na het bedenken van een vraag en het ori├źnteren. Geschikt voor artsen en onderzoekers die graag zelf een selectie maken. En voor anderen die makkelijk Engels lezen en voldoende tijd hebben.

Misschien is dit nog niet alles wat je zoekt. Kijk dan verder op de pagina over selecteren en analyseren. Of over mijn hulp bij schrijven.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial