In 1990 kreeg ik een uurtje bibliotheekintroductie als nieuwe student op de VU. De computer had zo’n dikke bolle beeldbuis en groene letters op een zwart scherm. Dat was alles wat ik leerde over het zelf zoeken naar informatie. Als afstudeerder leerde ik het geheim van trefwoorden kennen. We haalden de Silverplatter CD-roms op bij de balie van de bibliotheek om in een databank te zoeken. Die paste toen nog op een paar schijfjes! Daarna kopieerde je beneden in de kelder de artikelen uit ingebonden jaargangen van tijdschriften. Fysiek zwaar werk! Nu kan iedereen met een internetaansluiting zomaar bij heel veel informatie. Papier komt er haast niet meer aan te pas.

Geef iemand een vis en hij heeft een dag te eten.
Geef een een hengel en hij kan zijn eigen eten vangen.
Leer hem een hengel maken en… 

Er is meer aanbod van informatie dan ooit en het is vanuit je huis- of werkkamer toegankelijk. Kiezen wordt alleen maar moeilijker. De weg kwijt raken is geen kunst. Je eigen weg vinden wel. Hulp vragen kan. Zie mijn aanbod op gebied van hulp bij het vinden van informatie. Toe aan een stap verder? Ook dat kan! Wat is nu leuker dan zelf leren zoeken naar informatie?

 

Zelf leren zoeken naar informatie voor beginners

De beginselen van het vissen. Waar ga je hengelen? Hoe sla je de vis aan de haak?
Een voorbeeld: lezing Feiten over gezondheid, zoeken en vinden op internet

 

Kritisch lezen 

Vis voorbereiden om te eten. Goed bekijken of deze wel eetbaar is, zo ja: fileren en klaarmaken.
Hoe kies je snel de juiste referenties uit een groot aantal? Waar vind je in een artikel de belangrijkste informatie? De ‘anatomie’ van een wetenschappelijk artikel is verrassend eenvoudig. Hoe beoordeel je de kwaliteit van een artikel? Wat zijn handige manieren om de resultaten van meerdere artikelen overzichtelijk te laten zien?

 

Je eigen zoekstratie maken voor PubMed

Een hengel maken waarmee je de juiste vissen vangt. En leren om de hengel aan te passen aan jouw doel.

 

hengelaar zoekt naar informatie in vijver vol referenties
zelf leren zoeken naar informatie?

 

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial