We hebben gezocht in PubMed. Het resultaat is een zoekstrategie: een verzameling zoekwoorden. Die geeft weer een lijst met referenties (titel, auteurs etc) van artikelen. Vaak is er ook een samenvatting bij een artikel. Wat volgt is het selecteren en analyseren van informatie. Dat gaat zo:

 1. De werkelijk interessante artikelen selecteren. Een zoekstrategie is nooit 100% specifiek. We vinden altijd artikelen die we niet willen. Ik kan door mijn ervaring de resultaten heel snel filteren. Afhankelijk van het doel kies ik een klein aantal meest relevante referenties. Of we gaan wetenschappelijk systematisch te werk met in- en exclusiecriteria. Dat lijkt op het selecteren van proefpersonen voor een wetenschappelijk onderzoek.
 2. De volledige tekst van de artikelen opzoeken. Er zijn verschillende mogelijkheden:
  • Steeds meer artikelen zijn gratis te vinden: ‘open access’
  • Bijna alle andere artikelen zijn te vinden in een bibliotheek
  • De auteur wil misschien een kopie sturen
  • Je kunt betalen voor het artikel aan de uitgever
 3. Een overzicht maken van de inhoud van de artikelen. Het simpelste overzicht is een literatuurlijst met alleen de relevante referenties. Eventueel aangevuld met de samenvattingen uit de artikelen. Een volgende stap is een lijst of tabel maken met de meest belangrijke informatie uit de artikelen.

Wil je na het selecteren en analyseren van de informatie nog meer? Ik help ook bij het schrijven van een samenvatting, van academisch tot toegankelijke taal. Of bij het in detail analyseren van de gevonden artikelen voor een review of meta-analyse.

 

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial