Wat een informatiespecialist doet…

Ik ben informatiespecialist. Een informatiespecialist verzamelt informatie voor andere mensen. Daarbij werk ik volgens de standaarden en richtlijnen van informatiespecialisten. Om bij te blijven op mijn vakgebied ben ik lid van de EAHIL, een Europese vereniging van mensen die zich bezig houden met informatie over gezondheid. De kwaliteit van mijn informatiedienstverlening is hoog. Toch bestaat er altijd een kans dat er informatie niet gevonden wordt. Soms is informatie niet goed vindbaar, ook kan ik ondanks mijn zorgvuldigheid een fout maken.

… en wat dat voor u betekent

De informatie die ik verzamel kan gebruikt worden als hulp bij het nemen van medische beslissingen. Nog sterker: daar is de informatie voor bedoeld. Bij ‘evidence based practice’ nemen professionals en zorgvragers samen beslissingen op basis van informatie, ervaringen en persoonlijke voorkeuren. Dat is precies de gedachte achter evidence based practice. ‘Evidence’ is niet zo makkelijk te vertalen, het is iets minder sterk dan ‘bewijs’ en iets sterker dan ‘aanwijzingen’.
Mijn taak bij evidence based practice is zorgen voor informatie die zorgverlener en zorgvrager helpt om een besluit te nemen. Ik kan geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor de gevolgen van zo’n besluit. Daarvoor weet ik onvoldoende van de situatie van zorgvrager en de zorgverlener. Ik ben geen arts of therapeut.

Jessica staat naast een wetenschappelijke poster. De poster gaat over effectief onderwijs geven in informatievaardigheden
Jessica op de posterpresentatie van het EAHIL congres in 2014