XXs2info biedt informatiedienstverlening. Bij informatiedienstverlening zoek ik informatie voor andere mensen. Dat kan een arts zijn of iemand anders die in de gezondheidszorg werkt. Een wetenschapper die onderzoek doet naar gezondheid en ziekte. Of iemand met een medische vraag waarop de arts geen antwoord heeft.

Zoeken op Internet

Op internet is veel informatie te vinden. Maar is die informatie wel te vertrouwen? Iedereen kan zomaar van alles op internet zetten. Google geeft niet altijd de beste website bovenaan. Vaak staat er reclame.

Ik zoek websites met informatie die je kunt vertrouwen. Daarvoor kijk ik wie de website gemaakt heeft, wanneer en voor wie. Ook kijk ik of de website antwoord geeft op de vraag en of de tekst begrijpelijk is. Je krijgt dan een lijstje met goede websites die je verder helpen. Ik kan ook kort samenvatten wat er op te vinden is. Dat scheelt veel leestijd. Uitgebreid verwerken van de gevonden informatie in een nieuwe tekst is communicatiedienstverlening.

Zoeken in informatie voor artsen en wetenschappers

Artsen en wetenschappers weten ook niet alles. Logisch, een mens kan niet alles weten en er komt elke dag veel informatie bij. Toch willen ze op de hoogte blijven van ontwikkelingen en antwoorden zoeken op hun vragen. Andere mensen vinden op gewone websites niet wat ze zoeken. Ze hebben behoefte aan diepgaande informatie of het gaat om een bijzonder medisch onderwerp. Dan is er PubMed.

PubMed

PubMed is een belangrijke bron van informatie voor artsen en wetenschappers. Het is een databank, een soort kaartenbak op Internet. Een kaartje uit de grote bak in PubMed noemen we ‘referentie’. Het is niet de tekst zelf, maar informatie over de tekst. Bijvoorbeeld de titel, de schrijvers, vaak ook een samenvatting, de plek waar je het de hele tekst kunt vinden. Bijna alles in PubMed is in het Engels. Er zitten meer dan 30.000.000 (dertig miljoen) referenties in. Dat is soms zoeken naar een speld in een hooiberg.

Ik kan de vraag van mijn klant zo vertalen, dat PubMed de juiste referenties vindt. Niet teveel: dat kost te veel tijd om alles te lezen. Niet te weinig: dan zou je belangrijke dingen missen. Dat vertalen van de vraag van mijn klant naar de zoektaal van PubMed doe ik stap voor stap op een zorgvuldige manier.

het logo van PubMed

Selecteren en samenvatten

Er zit tussen de ‘vangst’ uit PubMed altijd nog wel wat bij waar je niet naar op zoek was. Ik kan een selectie maken van de interessante referenties uit alle gevonden referenties. Die komen dan in een literatuurlijst. En ik kan kort beschrijven waar de referenties over gaan.

Copyright en toegang tot wetenschappelijke artikelen

PubMed en de referenties zijn gratis toegankelijk. Steeds meer teksten uit medische en andere wetenschappelijke tijdschriften zijn ook gratis te lezen. Open Access heet dat. Nog niet alles is gratis toegankelijk; soms is er een abonnement nodig of kun je per artikel betalen. Als een tekst niet gratis is, overleg ik graag over een oplossing. Daarbij hou ik me aan de regels voor copyright. Je mag niet zomaar alles doen met teksten van anderen. Zij hebben er tijd en geld in gestoken om onderzoek te doen of om informatie op te schrijven. Ik wil op een eerlijke manier aan de tekst komen en er voor betalen als dat nodig is.

een vishaakje tussen papieren visjes in een zee van letters