Waar haalt ze het vandaan?!?

De belangrijkste informatiebronnen voor XXs2info staan op deze pagina. Ik werk zo veel mogelijk ‘evidence based’. Dat betekent: gebaseerd op de beste kwaliteit wetenschappelijk bewijs die te vinden is. In de geneeskunde wordt hier al lang gebruik van gemaakt. Ook in andere zorg en in het onderwijs hoor je er steeds meer over. ‘Evidence based’ krijgt soms ook kritiek. Mensen spreken over kookboekgeneeskunde, standaard recepten in plaats van maatwerk. Gelukkig is dat een misverstand. De ervaring en de mening voorkeur van de persoon met de gezondheidsvraag en van de behandelaar is heel belangrijk. Dat hoort ook bij de basis van evidence based medicine. Voor meer informatie: zie het artikel op Wikipedia over Evidence-based medicine

 

Niet alles is wetenschappelijk onderzocht

Met de 28 miljoen artikelen in PubMed en alle boeken in de bibliotheek weten we nog lang niet alles. Er zijn veel gebieden in de geneeskunde waar we weinig vanaf weten. Sommigen ziekten zijn nog nauwelijks onderzocht. En misschien heb je net een bijzondere combinatie van aandoeningen. Dan is er geen ‘hard’ wetenschappelijk bewijs.

Als er niet genoeg bewijs is, ga ik af op ‘expert opinions’. Ik gebruik de mening van mensen met ervaring. Die mening vind ik op internet of in mijn netwerk.

Ten slotte ben ik ook graag ‘eigen-wijs’. Ik ga kritisch om met alles wat ik lees en hoor. ‘Onderzoekt alles en behoudt het goede’. Dat betekent ook maatwerk bieden als er geen richtlijnen zijn. Of als de richtlijnen niet goed bij de situatie passen. Luisteren naar argumenten van verschillende partijen. De behoefte erachter proberen te vinden. En dan komen tot een oplossing, soms in een heel onverwachte richting.

 

Hieronder staan bronnen waar ik goede ervaringen mee heb. Ik gebruik deze bronnen als ik je help. Soms is het heel duidelijk dat ik dat doe. Een andere keer klinkt het op de achtergrond mee.

de giraffe is een symbool van geweldloze communicatie
de giraffe is een symbool van geweldloze communicatie
Over communiceren en Verbindende Communicatie

GC Kring, een groep van trainers Geweldloze communicatie: www.geweldlozecommunicatie.org

Marshall Rosenberg, de grondlegger van Geweldloze Communicatie: www.cnvc.org

Communiceren vanuit je hart: ik deed daar onder andere een jaartraining

Communicatietrainingen voor bedrijven: www.lve.nl

Over het zoeken naar betrouwbare informatie

Health On The Net zet zich in voor betrouwbare informatie over gezondheid op Internet. Ze geven een keurmerk aan websites met goede toegankelijke informatie.

Cochrane Netherlands is onderdeel van de wereldwijde Cochrane Collaboration.  Archie Cochrane, een Engelse arts, begon eind jaren zeventig met overzichtsartikelen over het effect van behandelingen. De organisatie die naar hem genoemd is, doet baanbrekend werk op gebied van analyseren en samenvatten wan wetenschappelijke artikelen. Ze maken richtlijnen en geven cursussen. 

 

Websites met betrouwbare informatie

Op de website www.thuisarts.nl geeft het Nederlands Huisartsengenootschap informatie. Op de website staat tientallen onderwerpen. Deze informatie is een toegankelijkere versie van de NHG-standaarden: de richtlijnen voor huisartsen. Zo’n richtlijn is een afspraak hoe artsen een probleem meestal aanpakken. Deze website kan helpen om het gesprek met je huisarts voor te bereiden.

Het RIVM, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, werkt aan een gezonde bevolking in een gezonde leefomgeving. Mijn collega-informatiespecialisten daar zoeken informatie over allerlei onderwerpen. Het RIVM adviseert aan de overheid. Het RIVM geeft ook informatie aan burgers over onderwerpen als inenten en bevolkingsonderzoek.

Patiënten- en belangenorganisaties hebben meestal een eigen website. Zij geven daar algemene informatie over hun vereniging en de ziekte of ziekten waarvoor ze zich inzetten. Vaak is er een agenda met voorlichtings- en ontmoetingsdagen. Voorbeelden zijn: het Longfonds, Harteraad, Turnercontact, Nederlandse Klinefelter Vereniging.

 

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial