Wat een informatiespecialist doet…

Ik ben informatiespecialist. Een informatiespecialist is geen behandelaar maar verzamelt informatie voor andere mensen. Daarbij werk ik volgens de standaarden en richtlijnen van informatiespecialisten. Om bij te blijven op mijn vakgebied ben ik lid van de EAHIL, een Europese vereniging van mensen die zich bezig houden met informatie over gezondheid. Ik nam onder andere deel aan EAHIL 2020. De kwaliteit van mijn informatiedienstverlening is hoog. Toch is er altijd een kans dat informatie niet gevonden wordt. Soms is informatie niet goed vindbaar. Ook kan ik ondanks mijn zorgvuldigheid een fout maken. En ik ben afhankelijk van de kwaliteit van de informatie die anderen aanbieden.

… en wat dat voor u betekent

Ik ben geen arts of therapeut. De informatie die ik verzamel voor mijn klanten, kan gebruikt worden als hulp bij het nemen van medische beslissingen. Nog sterker: daar is de informatie voor bedoeld. Ik draag graag bij aan ‘evidence based practice‘ (EBP). Bij EBP nemen professionals en zorgvragers samen beslissingen op basis van informatie, ervaringen en persoonlijke voorkeuren. ‘Evidence’ is niet zo makkelijk te vertalen, het is iets minder sterk dan ‘bewijs’ en iets sterker dan ‘aanwijzingen’.
Mijn taak als informatiespecialist is zorgen voor informatie die anderen helpt om een besluit te nemen. Ik kan geen verantwoordelijkheid aanvaarden voor de gevolgen van zo’n besluit. Daarvoor ben ik niet bevoegd en niet bekwaam. Een informatiespecialist is geen behandelaar.

Jessica staat naast een wetenschappelijke poster. De poster gaat over effectief onderwijs geven in informatievaardigheden
Jessica op de posterpresentatie van het EAHIL congres in 2014