In de aanloop naar de Europese verkiezingen wil de overheid ons helpen bij het onderscheiden van nepnieuws. Is dat nodig of overbodig? Als het gaat om politiek kan ik daar niet zo goed over oordelen. Als het gaat om gezondheid wordt het een ander verhaal.

Dagelijks lees je in de krant en op internet berichten over gezondheid. Advertenties, krantenartikelen… De griepgolf begon deze winter al vroeg. Half december was er voor het eerst sprake van een epidemie, geeft het RIVM aan.

Aanbieders van middelen om griep te voorkomen of te behandelen pikken graag een graantje mee. Ze bieden bijvoorbeeld middelen met Echinacea aan. Zie voor het hele plaatje deze infographic.

echinaforce bij griep?

Hoe bouw je een gezonde afweer op tegen nepnieuws?

Hoe weet je of het zinvol is om zoiets te kopen? Waar vind je informatie en hoe weet je of die betrouwbaar is? Hoe maak je zelf keuzes als het gaat om je gezondheid en die van je naasten? Waar halen artsen hun informatie vandaan en hoe beoordelen zij wat ze lezen?

Op 4 en 11 februari geef ik een lezing bij de LVU. De titel is ‘Feiten over gezondheid, zoeken en vinden op internet.’ Met ‘griep’ als voorbeeld doorlopen we de stappen om zorgvuldig naar informatie te zoeken. En de informatie te beoordelen: feit of nepnieuws? Iedereen die wel eens op internet zoekt naar informatie is welkom. Na deze lezing heb je een gezonde afweer tegen nepnieuws opgebouwd. Aanmelden gaat via de Leiderdorpse Volksuniversiteit. Voor maandagmiddag 4 februari deze link. Voor maandagavond 11 februari deze link.

een nachtkastje vol zaken die misschien verlichting brengen bij griep
een nachtkastje vol dingen die misschien verlichting brengen bij griep

 

Een gezonde afweer tegen nepnieuws
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial